Home Video De tien geheimen van Zonhoven (10): (top secret!) dit zijn de schuilplekken...

De tien geheimen van Zonhoven (10): (top secret!) dit zijn de schuilplekken van onze voorouders

2000

Vandaag is Zonhoven een relatief veilige gemeente. Gelukkig maar, want in de 17de eeuw was dat wel even anders. Toen trokken regelmatig roversbendes en rondtrekkende legers door het dorp uit. Maar de Zonhovenaren hadden daar wat op gevonden: ze hadden zes geheime schuilplekken gebouwd in het landschap.

Die geheime schuilplekken waren meestal omheind met een grote gracht en zelfs een ophaalbrug. Hier in onze streek werden ze de ‘schansen’ genoemd. Alleen de eigen inwoners wisten hoe je er kon geraken. Als er gevaar was dat vluchtten onze voorouders snel naar deze veilige plaatsen.

Straten zoals de Molenschansweg, de Vrankenschansweg, de Breilaarschans en de Kolverenschans verwijzen nog naar die vroegere ‘schansen’. Ook de Engstegen had vroeger zo zijn eigen schans, terwijl de oude kerktoren eveneens als een zesde vluchtlocatie werd gebruikt. De 41 kilometer lange ‘schansenroute’ brengt je niet alleen langs mooie plekjes en natuurgebieden, maar ook naar die zes oude schansen in ons landschap. Op enkele plaatsen kun je zelfs nog sporen terugvinden van de oude slotgrachten die er ooit waren.