Home Video De tien geheimen van Zonhoven (9): welkom in ‘Zonhoven bad’

De tien geheimen van Zonhoven (9): welkom in ‘Zonhoven bad’

3256

Wat doen we als het heel mooi weer is? Dan rijden heel wat mensen uiteraard graag naar de ‘zee’ en naar het ‘strand’. Voor Zonhovenaren is dat best ver: twee uur over de E40 richting Belgische kust. Vroeger was dat eigenlijk helemaal niet nodig. Want bizar genoeg had Zonhoven ooit zélf een strand. Maar waar lag dat eigenlijk precies?

Guy Rutten van de Koninklijke Heemkundekring van Zonhoven heeft onderzoek gedaan naar ‘Zonhoven bad’. Hij kwam tot de vaststelling dat er in de jaren dertig van de vorige eeuw een treinhalte was met de naam ‘Zonhoven bad’. Die lag op Ter Donk vlak naast de visvijvers. Daar stapten toeristen uit om naar het ‘strand’ te gaan. Dat strand – door de chique Hasselaren zelfs ‘Zonhoven plage’ genoemd – lag in de huidige wijers. Er waren kleedhokjes, roeibootjes en zelfs een gigantische glijbaan in het water. Jammer genoeg is ‘Zonhoven plage’ bij het begin van de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Maar unieke foto’s zijn wel bewaard gebleven.

Een volledig artikel over ‘badplaats’ Zonhoven vind je ook in het jaarboek 2005 van de Koninklijke Heemkundekring. Foto’s met dank aan Lucie Baeten. Met dank ook aan de info van René Bynens.