Home Video De tien geheimen van Zonhoven (8): Festivalcatraz of hololool? Alleen Zonhovenaren kennen...

De tien geheimen van Zonhoven (8): Festivalcatraz of hololool? Alleen Zonhovenaren kennen deze unieke feesten

2960

Zonhoven is een gemeente met verrassende, en unieke feesten. Waar anders wordt er zo uitbundig het Sint Maartenvuur gevierd onder de naam ‘hololool’? Maar wist je ook dat onze gemeente vroeger een bijzonder groot festival had? Veel groter nog dan Pukkelpop in die tijd?

Het heeft zelfs niet veel gescheeld of vandaag was niet Pukkelpop het grootste festival van Limburg, maar wel het Zonhovense festivalcatraz op de Halveweg. Herman Schuermans zag in Zonhoven ooit zijn ‘Limburgse Werchter’. Jammer genoeg is toch een punt gezet achter het bijzondere festival.

Misschien ken je wel nog het unieke feest dat Zonhovenaren in de nacht van 30 april op 1 mei vierden? Tijdens die nacht gingen kwajongens op pad om alles wat niet te ‘zwaar’ was en maar enigszins los zat ‘op te halen’ uit de voortuinen. De ‘buit’ werd dan verzameld op het Kerkplein waar de onfortuinlijke eigenaren het ’s ochtends weer mochten ophalen. Veel Zonhovenaren hebben nog leuke herinneringen aan dat gebruik.

De hololool wordt gelukkig vandaag nog steeds gevierd. En als het – ondanks corona – kan willen de organisatoren de traditie ook in 2020 zeker verder zetten.