Home Video De tien geheimen van Zonhoven (7): Zonhoven heeft haar eigen ‘Anne Frank’

De tien geheimen van Zonhoven (7): Zonhoven heeft haar eigen ‘Anne Frank’

1835

Zonhoven mag dan wel officieel een dorp zijn: de gemeente heeft wel een bijzonder straffe rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog: het verzet was hier groot én vindingrijk! Zonder twijfel kan je stellen dan enkele Joden en andere doelwitten van de nazi’s de oorlog overleefd hebben dankzij de inspanningen van enkele van onze inwoners.

Wist je zelfs dat het landschap op de Teut nog steeds beïnvloed is door de drama’s van de oorlog? De nazi’s lieten er immers ‘tankkuilen’ graven om hun voertuigen verdekt te kunnen opstellen. Die kuilen kun je vandaag nog steeds op enkele plaatsen zien.

En strafst van al: waar had de Britse veldmaarschalk Montgommery zijn hoofdkwartier tijdens een cruciale fase van de Tweede Wereldoorlog? Inderdaad: in Zonhoven. Wij vroegen ons af: hoe komt het toch dat zo een belangrijke maarschalk precies voor Zonhoven koos als uitvalsbasis? Het antwoord vind je in het filmpje van deze week.