Home Video De tien geheimen van Zonhoven (3): de bizarre grens tussen Hasselt en...

De tien geheimen van Zonhoven (3): de bizarre grens tussen Hasselt en Zonhoven

3323

Het is eigenlijk geen geheim dat Hasselt en Zonhoven vroeger een behoorlijk hoogoplopende ruzie hadden over hun grens. Dat conflict heeft maar liefst vijf eeuwen geduurd. Vandaag werken beide gemeenten gelukkig weer in goede vrede samen. Al heeft het conflict van toen wel nog steeds bizarre gevolgen!

Zo bezit Zonhoven bijvoorbeeld gronden, die eigenlijk tot het grondgebied van Hasselt behoren. Dat was het compromis dat beide gemeenten zo een tweehonderd jaar geleden bereikten, en dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt nageleefd. Daardoor zijn er anno 2020 landbouwers en verenigingen die in Hasselt gelegen zijn, maar die toch belasting moeten betalen aan Zonhoven. Straffer nog: er is vandaag zelfs een Hasselaar die volledig omsingeld wordt door ‘Zonhovense grond’. De grenzen zijn dus nog meer bizar, dat veel inwoners denken.