Home Artikel Tot vier keer meer wandelaars in Zonhoven tijdens corona

Tot vier keer meer wandelaars in Zonhoven tijdens corona

1414

Veel meer gewandeld in de Zonhovense natuurgebieden

De dagrecords van aantal wandelaars in onze natuurgebieden zijn gesneuveld tijdens de voorbije corona-maanden. Zondag 15 maart was zelfs de drukste dag ooit in onze Zonhoven natuurgebieden. Die dag werden er op de Teut 926 wandelaars geteld en op de Platwijers 873.

Schepen van milieu Frederick Vandeput (Open VLD) maakte de cijfers bekend. De vorige records stonden respectievelijk op zondag 24 maart 2019 voor de Platwijers met 763 wandelaars en op 17 februari 2019 voor de Teut met 740 wandelaars. Limburgs Landschap kan het aantal bezoekers bijhouden met behulp van elektronische tellers.

Ook de gemiddeldes gingen trouwens sterk omhoog. In vergelijk met dezelfde periode in 2019 kreeg de platwijers in deze coronatijden 167% meer wandelaars over de paden terwijl er op de tijd 76% extra passanten waren voor de Teut.

“Uit de cijfers van de de Limburgse Landschappen blijkt ook dat de Wijers het drukst bewandelde gebied van Limburg was de afgelopen weken,” aldus Vandeput. “Vorig jaar waren er in deze periode op de Teut meer wandelaars, nu dus de Wijers. Naar de reden is het wat gissen. Mogelijk is de Teut iets meer een toeristische trekpleister die mensen van verder aantrekt? Een andere mogelijke reden is de nabijheid van andere mooie natuur zoals Bokrijk, Kauwbosstraat en Molenheide.”

“Opvallend maar niet onverwacht is nog de sterke stijging van het aantal wandelaars op weekdagen. Onze natuurgebieden bleken voor onze bewoners een echte troef tijdens deze moeilijke corona-tijden. Ook dit speelde nog meer op de Wijers dan op de Teut. Op de Wijers passeerden in 2019 gemiddeld op weekdagen 72 wandelaars. Nu waren er nauwelijks dagen van minder dan 200 wandelaars. Er waren gemiddeld 269 wandelaars op een weekdag of bijna 4x zoveel als vorig jaar.

Schepen van Toerisme Johan Vanhoylandt vult aan: “Veel Zonhovenaren hebben de afgelopen weken de pure schoonheid van onze natuur herontdekt. Als iedereen die genoten heeft van die wandelingen een beetje reclame maakt, gaat dat het toerisme binnenkort een boost geven. En dat kunnen onze horeca wel gebruiken na deze periode.”