Home Video Zonhonaren laten massaal warm hart zien in volle corona-crisis: al vijftig vrijwilligers...

Zonhonaren laten massaal warm hart zien in volle corona-crisis: al vijftig vrijwilligers paraat

2361

We gaan door een moeilijke periode door het gevaarlijke coronavirus. Ook in het ziekenhuis in Hasselt worden massaal de afdelingen intensieve zorgen uitgebreid, omdat gevreesd wordt voor veel zieken de volgende weken. Maar tegelijkertijd ontstaan er ook prachtige initiatieven. Op een paar uur tijd hebben zich bij de gemeente Zonhoven al vijftig vrijwilligers gemeld.

Vrijdagmiddag werd opgeroepen om een wit laken uit te hangen, als teken van solidariteit voor de zorgverleners die het nu bijzonder druk hebben. Zonhovenaren hebben dat vandaag trouwens massaal gedaan. Op heel wat plaatsen zijn de lakens versierd met hartjes. Vaak werd nog geklapt voor de dokters, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers.

Al vijftig vrijwilligers

Deze week lanceerde de gemeente Zonhoven haar eigen oproep voor vrijwilligers. “Op korte tijd hadden we al zeker vijftig mensen die hun steentje willen bijdragen om voor hulpbehoevende te winkelen of hen te bellen voor een opbeurend gesprek,” zegt schepen Frank Vandebeek. “Veel Zonhovenaren laten zich echt van hun mooiste kant zien. Volgende week verschijnt er nog een papieren kaartje in alle Zonhovense brievenbussen. Daarmee kan je schriftelijk aanmelden als je hulp nodig hebt, of eventueel hulp wilt bieden. We kiezen om de oproep eveneens via papieren kaartjes te verspreiden, omdat niet iedereen via internet te bereiken is. Het is nu even veel werk voor ons, vaak tot ’s nachts. Maar we hebben er dat in deze moeilijke tijden graag voor over.”

120 naaimachines geschonken, massaal kaartjes verstuurd

Veel Zonhovense bedrijven doen een milde bijdrage om de crisis te helpen bestrijden. Het naaimachinebedrijf Befrako schonk bijvoorbeeld al 120 naaimachines aan ziekenhuizen. Feestarchitect Dominique ontwierp in plaats van feestvlagjes deze week mondmaskertjes. Zaakvoerster Myriam Lachapelle van Creamie bezorgde eveneens al een hele lading zelfgemaakte mondmaskertjes aan mensen die het nodig hadden in Zonhoven.

Kaartje van de kleutertjes

Heel mooi is nog het gebaar van een juf van kleuterschool de Kleurdoos uit Zonhoven. Juf Fran├žoise gaat regelmatig met haar klasje op bezoek bij de bewoners van het aanpalende Rust- en Verzorgingstehuis Heilige Catharina. In deze corona-tijden en scholen die stil liggen is dat uiteraard niet meer mogelijk. Daarom stuurde ze een kaartje naar de bewoners met de groetjes en foto’s van alle kleutertjes naar de bewoners.

Befrako schonk al 120 naaimachines weg
Ook in Zonhoven werden massaal witte lakens en doeken buiten gehangen als steun aan de zorgverstrekkers

Ook in Zonhoven werden massaal witte lakens en doeken buiten gehangen als steun aan de zorgverstrekkers
Feestarchitect Dominique leverde zelfgemaakte mondmaskers aan het kinderdagverblijf en traiteur Schepers in ZonhovenJuf Fran├žoise stuurde namens al haar kleutertjes een kaartje naar Rust- en Verzorgingstehuis Heilige Catharina, waar ze regelmatig met de klas op bezoek gaat.

Video (c) Sylverster.be