Home Artikel Het is nu definitief: Zonhoven krijgt dit jaar wereldbeker veldrijden

Het is nu definitief: Zonhoven krijgt dit jaar wereldbeker veldrijden

1512

Zonhoven stond eigenlijk al op de kaart als dé gemeente voor het veldrijden in Limburg. Maar vanaf dit jaar wordt de legendarische kuil op Termolen helemaal het middenpunt van de liefhebbers. De UCI maakte vandaag in Zwitserland haar nieuwe kalender bekend. Eén van de veertien topwedstrijden voor de wereldbeker komt naar Zonhoven.

Zonhoven is de enige Limburgse gemeente met een wedstrijd in de vernieuwde wereldbeker. Die rit is gepland op 25 oktober. FlandersClassics, dat van de internationale wielerunie UCI een mandaat kreeg om de vernieuwde wereldbeker vorm te geven, kiest daarmee voor één van de drukst bekeken manches op de Vlaamse televisie.

Burgemeester Johny De Raeve reageert enthousiast: “Dit is geweldig nieuws voor Zonhoven. Er zijn slechts veertien wedstrijden die deel uitmaken van de wereldbeker en daarvan worden er zeven in België georganiseerd. We hebben de voorbije maanden een stevig dossier voorbereid.

We hebben een akkoord kunnen sluiten met de UCI om samen met FlandersClassics en Golazo deze Wereldbekercross te organiseren.

De concurrentie was zeer groot, maar we hebben in Zonhoven een aantal unieke troeven, zoals de ondertussen beruchte kuil in natuurgebied De Teut. Sinds die in 2010 werd geïntroduceerd in het parcours,  groeide de koers in één klap uit tot een ware klassieker. ”

Voor schepen Bram De Raeve zet een wereldbekerrit Zonhoven echt op de kaart. “Volgens vele renners hebben wij het mooiste en uitdagendste parcours. Een krant kopte al eens: ‘het Tomorrowland van de cross!’ De voorbije jaren maakte we dit plaatje compleet door DJ Regi in de kuil het publiek te laten opwarmen. Je merkt dat Zonhovenaren echt fier zijn op de veldrit. Als je doorheen het jaar in of rond de kuil gaat wandelen, kom je toeristen tegen van over het hele land, of zelfs het buitenland, om ‘de kuil’ eens in het echt te zien. Ook  zijn we blij met de terugkeer naar een datum in oktober. De koersen in oktober waren in het verleden altijd edities met de meeste toeschouwers, zonnig weer, en een fantastische sfeer in de kuil. ”

Burgemeester Johny De Raeve : “Dat onze veldrit nu deel uitmaakt van de Wereldbekercompetitie betekent dat onze gemeente een geweldige uitstraling in binnen- maar ook buitenland gaat krijgen. Echt iets om fier op te zijn. Voor de gemeente verandert er bovendien aan de voorwaarden van organisatie niets. De geldelijke inbreng en onze logistieke ondersteuning blijven ongewijzigd.”