Home Artikel Schade door vuurwerk: Zonshoven vraagt opnieuw ‘totaal verbod’

Schade door vuurwerk: Zonshoven vraagt opnieuw ‘totaal verbod’

1027
Foto: Facebook/Kohn

Oppositiepartij Zonshoven (voorheen sp.a) vraagt opnieuw een totaal verbod op vuurwerk in onze gemeente. Dat doet de partij elk jaar met nieuwjaar. “Ik weet dat we in herhaling vallen,” zegt raadslid Robert Albrecht (Zonshoven). “Maar ik hoop dat onze gemeente het nu toch wilt overwegen.”

Eigenlijk geldt er al een algemeen verbod voor particulier vuurwerk, voetzoekers en het afvuren van carbuurkanonnen in heel Vlaanderen. “Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen steden en gemeenten van die regel afwijken. Wensballonnen daarentegen zijn nooit meer toegelaten,” aldus Albrecht. “Sommige gemeenten verbieden nu al volledig het gebruik van vuurwerk op hun grondgebied, en volgen de wetgeving volledig. Onze burgemeester van Zonhoven staat nog een afwijking toe.”

Voor alle duidelijkheid: die afwijking is er enkel rond middernacht met oud op nieuw. De rest van het jaar is het – zonder vergunning – eveneens verboden in Zonhoven. Op nieuwjaarsdag kwamen enkele meldingen binnen van beperkte schade. Zo was een vuilnisbak en een brievenbus opgeblazen. Maar volgens Albrecht zijn de gevolgen groter. “Wanneer dieren in paniek raken, kunnen ze wegvluchten en op de openbare weg terechtkomen, zich verwonden en zelfs sterven. U kan vandaag vele getuigenissen hiervan terugvinden op de sociale media en de pers. Radarbeelden die wilde vogels volgen, vertonen ook hallucinante beelden van enorme zwermen verstoorde vogels.”

“Het zijn ook niet enkel de dieren die onder het vuurwerk lijden. Mensen met autisme hebben meestal veel schrik van de knallen en mensen met longproblemen kunnen niet buiten komen. Heel het jaar door is fijn stof een hot topic, maar met oudjaar geeft blijkbaar niemand meer om de milieuoverlast. Over de gevaarlijke stoffen zoals barium, antinoom, strontium, koper en plastic afval nog te zwijgen.”