Home Artikel Zelfs gemeente koopt haar spullen online: CD&V vraagt om lokaal te shoppen

Zelfs gemeente koopt haar spullen online: CD&V vraagt om lokaal te shoppen

1875

Zelfs het gemeentebestuur van Zonhoven koopt haar inkt, bureauspullen en informaticamateriaal gewoon online op websites zoals coolblue en 123.inkt. “Bizar,” zo vindt raadslid Dominic Tholen (CD&V). “Waarom geven we als gemeente niet het goede voorbeeld, en shoppen we niet bij de lokale zelfstandigen?”

Raadslid Dominic Tholen keek de kostenstaten, de bestelbons en facturen van de gemeente Zonhoven na. “Afgelopen maand zijn er verschillende spullen aangekocht die perfect bij de lokale handelaars hadden kunnen gebeuren,” aldus Tholen. “Het gaat hier natuurlijk niet om de grote bedragen. Maar uit principe zou een gemeentebestuur toch de lokale economie moeten steunen? De lokale handel zorgt immers voor de beleving in een gemeente. Zij draagt met haar sponsoring bij aan de werking van veel verenigingen. Daarom betreur ik al deze online aankopen ten zeerste. Wat we lokaal kunnen aankopen, doen we toch beter lokaal? We stellen dan ook voor dat onze gemeente voortaan het goede voorbeeld gaat geven.”

Wet op de overheidsopdrachten

Schepen Frank Vandebeek (Open VLD) merkte op dat de gemeente gebonden is aan de wet op de overheidsopdrachten. Die verplicht lokale besturen om de prijs van drie handelaars met elkaar te vergelijken, en vervolgens de goedkoopste te gunnen. “Dat is ingevoerd als objectief criteria, om vriendjespolitiek uit te sluiten. We hebben er zeker oog voor, en we kopen natuurlijk liefst lokaal bij onze zelfstandigen. Maar niet alle producten zijn in Zonhoven te vinden. Dan moeten we ze noodgedwongen wel elders zoeken.”

Uit de lijst blijkt volgens Dominic Tholen (CD&V) nochtans dat er producten bij zijn die ook perfect door lokale winkels in Zonhoven aangeboden worden. “Het lijkt me goed bij voorkeur hen aan te schrijven, in plaats van meteen de online winkels op te zoeken.”