Home Artikel Zonhovense held krijgt na 30 jaar straatnaam: “hij heeft ons dorp gered”

Zonhovense held krijgt na 30 jaar straatnaam: “hij heeft ons dorp gered”

2807

Bijna dertig jaar geleden verloor Piet Demuynck, zoon van Anny Dutoit en Norbrecht Demuynck uit Zonhoven het leven bij een tragisch ongeval. Als piloot vloog hij in 1989 – net voor Kerstmis – boven het Luikse Awirs. Maar zijn Mirage kwam boven het dorp in de problemen. Om het dorp te sparen en levens te redden, offerde hij in luttele seconden zichzelf op.

In Awirs bij Flemalle heeft de Zonhovenaar daarvoor een gedenkteken en een straatnaam gekregen. Het hele dorp is na bijna dertig jaar niet vergeten wat Zonhovenaar Piet Demuynck voor hen gedaan heeft. Op 20 december 1989 was hij vertrokken vanop de luchtmachtbasis van Bierset. Maar boven Awirs ging de motor plots uit. Een tragisch technisch defect.

Wat kan Piet doen? Zijn Mirage verliest snel hoogte, en de stuwkracht van de motor zinkt. Terugkeren naar de basis? Onmogelijk. Dilemma: zichzelf redden met de schietstoel en vele levens in het dorp riskeren? Trachten de Mirage weg van het dorp te sturen en zelf dodelijk risico te lopen? Luitenant-vlieger Piet kiest voor het laatste, spaart het dorp, gebruikt zijn schietstoel te laat en overleeft de crash in de heuvels niet.

Pieter Demuynckstraat

Sinds 19 december 2009 noemt men in Awirs een straat naar Pieter Demuynck: ‘Chemin luitenant-aviateur Pieter Demuynck’. Deze straat leidt naar een gedenksteen in de heuvels waar het toestel neerstortte. De Koninklijke heemkundekring van Zonhoven wil de heldendaad van de jonge piloot ook bij ons weer onder de aandacht brengen. “Wij hebben voorgesteld een nieuwe straat de naam Pieter Demuynck te geven. De gemeente is daarop ingegaan,” zo laat de Heemkundekring weten. Een nieuwe verkaveling bij de Kleine Hemmenweg krijgt daarom binnenkort een Pieter Demuynckstraat. Zo krijgt de heldhaftige Zonhovenaar ook bij ons een gepast eerbetoon. In de publicaties van de Heemkundekring zal hij binnenkort eveneens herdacht worden.

De Pieter Demuynckstraat in Awirs
De straatnaam voor Pieter Demuynck in Awirs
Het monument voor Pieter in het Waalse Awirs
Het graf van de heldhaftige Pieter Demuynck