Home Artikel 5.000 auto’s per dag op de Engstegen

5.000 auto’s per dag op de Engstegen

1160

Op de Engstegenseweg in Zonhoven rijden op een weekdag dagelijks 5.000 auto’s voorbij. dat blijkt uit de nieuwe – en meest betrouwbare – tellingen van telraam.be. Met kleine cameraatjes kunnen burgers voortaan precies weten hoeveel en welke voertuigen er door hun straat rijden.

In Zonhoven heeft buurtbewoner Joris Boonen zo een toestelletje geïnstalleerd aan de Engstegenseweg. En die resultaten kun je zelf ook online volgen via deze link. Opvallend: meer dan 92 procent van alle voertuigen die voorbij rijden zijn auto’s. “Ondanks het droge weer en het fietsverkeer voor de Vrije Middenschool, gebeurt nog geen 7 % van de verplaatsingen met de fiets of te voet,” stelt de initiatiefnemer Joris Boonen vast.

“We hebben het in Zonhoven vaak over het toenemende autoverkeer in het centrum, maar tot nu toe hadden we geen betrouwbare cijfers om dat in kaart te brengen. Dankzij dit systeem weten we nu veel beter waar we het over hebben, en kunnen we ook opvolgen hoe het verkeer zich verder ontwikkelt. Verkeerstellingen waren vroeger erg duur en omslachtig en altijd slechts momentopnames. Vanaf nu kan elke gemeente of individuele burger het dus zelf doen met een klein cameraatje. Ik hoop dan ook dat er binnenkort nog andere straten in Zonhoven zullen volgen. Als we enkele weken gemeten hebben, gaan we onze resultaten in geval al delen met het gemeentebestuur.”

Het toestel meet trouwens ook de snelheid van de wagens. En uit die gegevens blijkt dat één op zes bestuurders te snel rijdt door de Engstegen. Op het hele traject is de snelheid sinds enkele jaren beperkt tot vijftig kilometer per uur.