Home Artikel Koude inval !

Koude inval !

343


Een hogedrukgebied over het zuiden van Europa kan storingen net buiten onze regio houden, al schuiven de overhangende (hoge) wolkenvelden wel tot onze streken. Daarbij wordt er erg zachte lucht aangevoerd. Na de doortocht van een storing op zondag, domineert een volgend hogedrukgebied het weerbeeld. De kern bevindt zich echter nabij Ijsland, waardoor polaire lucht wordt aangevoerd. Het wordt dan ook een flink stuk kouder.

Vrijdag (25/10) zorgen talrijke hoge wolkenvelden voor een meestal zwaar bewolkte hemel, maar de zon kan wel doorbreken. Het blijft wel overal droog en het is zacht bij 16 of 17 graden. De wind waait matig uit het zuiden tot het zuidwesten.

Zaterdag (26/10)  is het wisselend tot zwaar bewolkt en erg zacht bij maxima rond 19 en lokaal 20 graden. Er staat echter een strakke zuidwestenwind met windstoten tot 60 km/u.

Zondag (27/10)  trekt een regenzone over onze streken en neemt het kwik een flinke duik, tot hooguit 12 graden. Na de middag is het droger.

Maandag (28/10) stijgt de luchtdruk opnieuw en is er ruimte voor de zon. In de polaire lucht is het echter erg koud bij maxima rond 11 graden.

Dinsdag (29/10) is het erg koud in de ochtend bij minima rond 3 graden. Een graadje grondvorst is zelf mogelijk. Nadien is er flink wat zon en de maxima liggen rond 10 graden.

Het koude weer houdt de volgende dagen aan. Op het einde van de week en tijdens het weekend nemen daarbij ook de neerslagkansen toe.