Home Artikel Oppositie wil verkeersingrepen in Zonhoven-centrum

Oppositie wil verkeersingrepen in Zonhoven-centrum

1459

Oppositiepartijen Zonshoven en N-VA hebben op de gemeenteraad gepleit voor verkeersingrepen in het centrum van Zonhoven. De Heuvenstraat en de Dorpsstraat zijn vooral te gevaarlijk voor de zwakke weggebruiker zo vinden ze. Het gemeentebestuur stelt onder meer voor om het ‘kattepadje’ te gebruiken als alternatieve route.

Raadslid Robert Albrecht (Zonshoven) herinnerde aan zijn eerdere tussenkomst over de vele foutparkeerders tijdens de zondagsmarkt in Zonhoven. “Veel bestuurders zetten hun wagen dan vlakbij het Kerkplein. Voor mensen met een rolwagen is het dan heel lastig om nog door te kunnen. In het verleden heeft de politie al even opgetreden, en toen was er een tijdelijke verbetering. Nu zijn er opnieuw klachten over de vele foutparkeerders. Kunnen we daar echt niets aan doen?”

Schepen voor mobiliteit Frederick Vandeput (Open VLD) kent het probleem. “We kunnen overwegen om de busstrook aan het Kerkplein beter te signaleren. Dan wordt die alvast niet meer gebruikt als parkeerstrook. We willen met de politie opnieuw over controles spreken.”

Yannick Aerts (N-VA) herhaalde zijn pleidooi dat de gemeente de N715 met de Dorpsstraat en de Heuvenstraat door het centrum zou overnemen van het Vlaams Gewest. Nu is de Vlaamse overheid nog eigenaar van die baan, zodat de gemeente niet zelfstandig kan instaan voor verbeteringswerken. “Dit is een belangrijke weg voor Zonhoven, dus vind ik ook dat we daarin moeten durven investeren,” vindt Aerts.

Burgemeester Johny De Raeve (Open VLD) wees op de torenhoge kosten die een overname van die weg met zich meebrengt. “Een heraanleg zou zeker 3,2 miljoen euro kosten, en dan hebben we het nog niet over de rioleringswerken. Als we die willen uitvoeren moeten we bovendien een dossier indienen, wat makkelijk acht jaar zou duren. Het zou met andere woorden onze gemeente erg veel geld kosten, en dan kunnen we nog niet meteen aan de slag. Het Vlaams Gewest is momenteel eigenaar, waardoor het ook hun plicht is de rijbaan te onderhouden. Bij een overname zouden we als gemeente veel andere investeringen niet kunnen doen. Het zou niet getuigen van een ordentelijk bestuur.”

Schepen Frederick Vandeput (Open VLD) liet weten dat de gemeente wel voorlopige maatregelen zal nemen om Zonhoven-centrum fietsvriendelijker te maken. “Door de bocht ter hoogte van basisschool de Zonnewijzer al wat aan te passen. En we gaan ook het bekende ‘Kattepadje’ (het steegje dat vanaf het Dorpsplein achter supermarkt Alvo uitkomt) inzetten als alternatieve fietstroute. Na de herinrichting van de site van de Kwint komt er tenslotte nog een rechtstreekse doorsteek vanuit het Eggepark (het nieuwe woongebied aan de Eggestraat) naar het Kerkplein.