Home Artikel “200 kilogram gratis grofvuil op containerpark? Wettelijk niet mogelijk.”

“200 kilogram gratis grofvuil op containerpark? Wettelijk niet mogelijk.”

1342

Vlaams Belang stelde maandagavond op de gemeenteraad voor om elk Zonhovens gezin 200 kilogram gratis grofvuil te laten brengen naar het containerpark. Dat moet er voor zorgen dat er minder zwerfvuil rondslingert.

“Nu al betaalt elke Vlaming 30 euro per jaar voor zwerfvuil,” bleek uit cijfers die Jean-Paul Briers (Vlaams Belang) had opgezocht. “Ik stel voor dat we daarom iedereen tot 200 kilogram gratis laten brengen.” Bevoegd Frederick Vandeput (Open VLD) zag een wettelijk probleem. “Vlaanderen laat ons dit niet toe, omdat is voorgeschreven dat de vervuiler moet betalen. Gratis kan dus niet.”

Raadslid Steven Reynders (Groen) vond dat het gratis wegbrengen van grofvuil naar het containerpark niet automatisch zou leiden tot minder zwerfvuil. Hij had daarom een alternatief voorstel. “Nu mag je één ton bouwpuin per jaar gratis naar het containerpark brengen. Wij stellen voor om dat te verhogen naar tien ton binnen tien jaar. Dan stimuleer je mensen om te verbouwen. Mensen gaan uiteraard ook niet ieder jaar verbouwen, en kunnen zo tijdens het moment van verbouwing veel effectiever gebruik maken van hun quorum.” Dat tweede voorstel wou het gemeentebestuur wel onderzoeken.