Home Artikel Wie wil een bord voor verkeersveiligheid tegen de gevel?

Wie wil een bord voor verkeersveiligheid tegen de gevel?

1665

De gemeente Zonhoven heeft vijftig borden besteld om bestuurders te danken die veilig door onze straten rijden. Inwoners die dat willen, mogen binnenkort zo een bord tegen hun gevel hangen.

Op de gemeenteraad van maandagavond werd opnieuw gediscussieerd over de verkeersveiligheid op enkele lokale wegen. Raadslid Libera Crescente (Vlaams Belang) maakte zich zorgen over de veiligheid in de wijk aan het gemeenschapscentrum Tentakel. “Sommige inwoners klagen daar dat jonge bestuurders echt met hun wagen door de bochten racen. Soms ook tussen de geparkeerde wagen door.” Zij vroeg om verkeersremmers te plaatsen.

Geen bloembakken meer

“We krijgen wel vaker meldingen van mensen die vinden dat in hun straat te snel of onveilig wordt gereden,” zegt schepen van mobiliteit Frederick Vandeput (Open VLD). “Dat is zeker niet altijd onterecht. Verkeersveiligheid is voor ons één van de belangrijkste werkpunten. Alleen zijn de straten aan de wijk van Termolen al zodanig ingericht met een bochtig parcours, dat ze snel rijden ontmoedigen. Extra verkeersremmers lijken me daar niet wenselijk. In het verleden hebben we wel eens bloembakken op sommige Zonhoven wegen geplaatst. Maar vaak werden die vervolgens weer weggehaald, omdat ze juist voor meer gevaar zorgden. Soms reden er auto’s tegen die betonnen bakken.”

Smiley borden

Gemeenteraadslid Sven Lieten (Zonshoven) wees er op dat uit onderzoek blijkt, dat in de wijken het vaak de bewoners zélf zijn die te snel door de straten rijden. Hij stelde voor om extra ‘smiley’ borden aan te kopen. Die elektronische borden geven een lachend gezichtje, als de bestuurder zich netjes aan de limiet houdt. “Ze zijn kosten vandaag niet meer zo veel, maar ze blijken wel efficiënt.”

Schepen Frederick Vandeput (Open VLD) liet alvast weten dat de gemeente vijftig sensibiliseringsborden heeft aangekocht. “Die zijn een initiatief van de Vlaamse overheid. Bewoners kunnen die borden tegen hun gevel hangen. Ze bedanken de bestuurders die veilig door hun buurt rijden. Op die manier proberen we ook op een positieve manier verkeersveiligheid aan te moedigen.” De schepen wees er nog op dat de lokale politie aan de hand van eigen cijfermateriaal ook gericht controles houdt om snelheidsovertreders te betrappen.

Wie zo een bord in Zonhoven aan de gevel wil hangen, kan altijd een mailtje sturen naar: mobiliteit@zonhoven.be