Home Artikel “Zonhoven haalt bijna één miljoen euro minder belastingen op”

“Zonhoven haalt bijna één miljoen euro minder belastingen op”

1466

Zonhoven zal de volgende jaren bijna één miljoen euro belastingen minder ontvangen. Dat blijkt uit de cijfers die schepen van financiën Bram De Raeve (Open VLD) deze week voorlegde aan de gemeenteraad. De schepen vreest daarom voor een strakker budgettair kader.

Ook een gemeente besturen kost uiteraard geld. En dat geld ontvangen onze gemeentebesturen overwegend van de hogere overheid. De overheid heft onze belastingen, en de lokale gemeenten heffen daar bovenop de zogenaamde ‘aanvullende personenbelasting’ en de opcentiemen. Gemiddeld bedraagt die aanvullende personenbelasting in Vlaanderen 7,2 procent. Wie dus honderd euro belasting betaald, moet daarbij nog eens 7,2 euro bijleggen voor het gemeentebestuur. In Zonhoven ligt het cijfer iets hoger: 8 procent.

Daarnaast betaalt wie een huis bezit ook het zogenaamde ‘kadastraal inkomen’. Daar mogen gemeentebesturen eveneens een extraatje van mee snoepen. Gemiddeld bedragen die opcentiemen in Vlaanderen 880. Het tarief voor Zonhoven ligt met 850 opcentiemen een stukje lager.

Belastingverlaging door taxshift

De uittredende federale regering Michel I besliste de afgelopen legislatuur echter om een taxshift door te voeren. Ze wil dat wie werkt minder belastingen betaalt, en dus netto meer loon krijgt. Die hervorming heeft wel een grote invloed op de gemeentebesturen. Zij krijgen immers een procent op die aanvullende personenbelasting. Als er minder gevraagd wordt, dalen logischerwijze ook de inkomsten van onze gemeentebesturen. Dat is in heel het land zo. Voor Zonhoven worden de lagere inkomsten geschat op 1 miljoen euro per jaar. “Op een hele legislatuur van zes jaar betekent dat dus dat we 6 miljoen euro minder hebben om te investeren,” aldus schepen Bram De Raeve (Open VLD).

Niet alle economen zijn het daar trouwens mee eens. Zij wijzen ook op de zogenaamde terugverdieneffecten. Als mensen netto meer geld overhouden als ze gaan werken, zullen automatisch ook meer mensen aan de slag gaan. En als er meer mensen werken, krijgen de overheid en de gemeente toch weer meer inkomsten. Al zijn die terugverdieneffecten vooraf niet altijd makkelijk te becijferen, en is het afwachten of die gunstige wel effectief zullen optreden.

Financiën blijven gezond

Grote zorgen maakt het gemeentebestuur zich voorlopig niet. “Uit de jaarrekening van 2018 blijkt dat Zonhoven er financieel nog steeds erg goed voor staat” aldus schepen De Raeve. “Er is voor bijna 2 miljoen euro geïnvesteerd.” Voor dit jaar voorziet de gemeente 3 miljoen euro voor de ontwikkeling van het oude militaire domein op Termolen naar woonwijk. “Die investering gaan we trouwens weer terugverdienen, als we de gronden kunnen verkopen.” Anderen grotere geplande uitgaven zijn: 1.381.707 euro voor de renovatie van het gemeentehuis, 1.239.161 euro voor de uitbreiding van de gemeentelijke magazijnen, en 583.339 euro voor de heraanleg van de Beverzakbroekweg. “Verder zit de gemeentelijke schuld nog steeds in dalende trend. Met een schuld van 190 euro per inwoner blijven we bij de allerbesten in heel Vlaanderen,” besluit schepen De Raeve.