Home Artikel Cafébazin José Vandeloo (90) blijft populair bij de jeugd

Cafébazin José Vandeloo (90) blijft populair bij de jeugd

2497

Een bijzonder café aan de Genkerbaan in Zonhoven. Daar tapt cafébazin José Vandeloo (90) al sinds 1948 frisse pintjes. Maar haar zaak blijft anno 2017 nog altijd even populair bij de Zonhovense jongeren.

Afgelopen week was het extra feestelijk, want de cafébazin werd precies negentig jaar oud. “Een feestje wat ik liever niet te veel wil vieren,” legt José Vandeloo uit. Maar kussen van haar jonge klanten kreeg ze toch, net als van Willy (78) die vandaag samen met haar de zaak runt. Samen hebben ze de voorbij 69 jaar veel zien veranderen. “Vroeger werd er gewoon veel meer op café gegaan dan vandaag. Vanaf Zonhoven-centrum tot in Genk lagen hier langs de baan liefst 28 cafés. Vandaag zijn we nog de enige die overgebleven zijn. We liggen vlak naast de Limelco, destijds nog de Lilac. En de mannen kwamen hier na hun shift meestal eerst nog een pintje drinken. Vandaag is dat minder. Ik denk dat hun vrouwen wat strenger geworden zijn,” fluistert Willy. “Ook de politie is strenger geworden, want rijden en drinken gaan nu niet meer samen. Misschien is dat wel beter zo.”

De jukebox hebben ze ook nog gekend. “Dat was een mooie tijd. Maar op een gegeven moment werden die schijfjes niet meer gemaakt. Tja, dan hield het stilaan op. Jammer wel.” Voor de rest straalt het café wel nog de sixties uit, mét sanseveria’s en uiteraard smartlappen uit de boxen. “De jongeren komen hier voor de eenvoud en de gezelligheid. Want die is na 69 jaar ook nog altijd onveranderd. Of we nog lang door blijven gaan? Jazeker. We stoppen niet, zo lang de gezondheid het toelaat.”