Home Artikel Moeten Zonhovense verenigingen huurgeld blijven betalen tijdens corona?

Moeten Zonhovense verenigingen huurgeld blijven betalen tijdens corona?

519

Moeten Zonhovense verenigingen huurgeld voor lokalen en terreinen blijven betalen, ook al zijn hun activiteiten allemaal opgeschort door de corona-maatregelen? Oppositiepartij Groen vroeg zich dat maandagavond bij monde van raadslid Steven Reynders af op de digitale gemeenteraad.

“We hebben in onze gemeente heel wat verenigingen die op jaarbasis lokalen huren van de gemeente,” aldus Steven Reynders (Groen). “Voor veel verenigingen beginnen deze vaste kosten natuurlijk door te wegen, zeker als je geen inkomsten meer hebt. Eetdagen en andere activiteiten om geld in het laatje te krijgen zijn voorlopig allemaal afgelast. Heel wat verhuurders van handelspanden schorten voor deze coronaperiode de huur ook op, om zo tegemoet te komen aan de moeilijke situatie. Kunnen wij als gemeente de huurgelden van onze verenigingen ook niet opschorten, zolang deze corona-crisis duurt? Andere gemeenten doen dat trouwens al.”

Schepen Johan Vanhoyland (Open VLD) heeft begrip voor de moeilijke situatie van sommige verenigingen. “We gaan het wel geval per geval bekijken. Een vereniging die haar eetdag bijvoorbeeld niet kon laten doorgaan omwille van corona, moet natuurlijk geen huurgeld betalen voor de zaal. Dat is logisch. Voor andere verenigingen gaat het om eerder heel lage bedragen. Het is ook moeilijk om nu al zicht te hebben op de situatie, omdat de maatregelen nog volop van kracht zijn. Maar we staan zeker open voor een gesprek met verenigingen.”