Home Artikel ‘Het klooster’ van Zonhoven verdwijnt (maar er komt iets bijzonder in de...

‘Het klooster’ van Zonhoven verdwijnt (maar er komt iets bijzonder in de plaats)

2134
Zicht op het toekomstige gebouw vanaf de Windmolenweg

Het ‘klooster’ aan de Engstegenseweg in Zonhoven zal de volgende jaren verdwijnen. Dat is vrijdag bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van het woonzorgcentrum Heilige Catharina. Er komt een volledig nieuw en stervormig gebouw in de plaats, dat meer aan de noden van vandaag zal voldoen.

In het ‘kloëster’ – zoals het in Zonhoven vandaag nog steeds genoemd wordt – verzorgden de zusters jarenlang oudere dorpsbewoners. Vandaag is het een professioneel gerund woonzorgcentrum, dat wel nog steeds het kloostergebouw gebruikt. “We hebben alle opties onderzocht,” legt Algemeen Directeur Sebasien Dudal van de Christelijke Woon- en Zorgcentra uit. “Het gebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse verwachtingen van de bewoners. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een volledige nieuwbouw.”

Park

Niet alleen voor de bewoners moet het gebouw en de omgeving er straks mooier uit zien. Het bureau van VK Architect & Engineers wil de hele omgeving pal in het dorpscentrum open trekken. “Nu heeft het gebouw een nogal gesloten karakter, en ligt het pal naast de openbare weg.” Het nieuwe gebouw zal een stukje van de Engstegenseweg verwijderd liggen, en krijgt zo vooraan veel meer groen. Eigenlijk komt er een open park bij midden in het centrum van Zonhoven.

Het nieuwe gebouw wordt ster-vormig, met in het midden het liftblok. Bewoners moeten vanaf de lift op die manier nooit ver te voet wandelen naar hun eigen kamer. In plaats van een klassiek ‘cafetaria’ komt er zelfs een ‘Grand Café’ met gezellige, kleine hoekjes. Als alles volgens plan verloopt kunnen de werken eind dit jaar al van start gaan, en is alles tegen 2025. Er zullen dan veertien kamers extra beschikbaar zijn.

Verschillende fases

In een eerste fase wordt de middenbeuk van het klooster gesloopt, waar nu de kapel, enkele burelen en de kinepraktijk onderdak hebben. Op die locatie komt dan de eerste nieuwe vleugel van het nieuw woonzorgcentrum. Als die klaar is kunnen de eerste bewoners al verhuizen, en gaat de rest van het oude klooster tegen de grond. Dan worden de overige vleugels van het stervormige gebouw afgewerkt. “We zullen de bewoners, het personeel en onze vrijwilligers tijdig informeren. Want alles exact voorspellen kan natuurlijk niet. Maar we zijn er van overtuigd dat we op deze manier ook in de toekomst hier de beste zorgen kunnen bieden in een mooie omgeving,” besluit Sebastien Dudal.

Renovatie van het Pand

Overigens worden intussen ook de bestaande appartementen van het ‘Pand’ – gelegen op dezelfde campus – al volop gerenoveerd. De eerste appartementen werden daar in 1992 opgetrokken aan de kant van de Klodsbergweg. Zes appartementen zijn in een eerste fase gerenoveerd. Ze kregen alvast aangepast sanitair, zodat bewoners er langer zelfstandig kunnen leven. Het interieur en de keuken kregen een eigentijdse uitstraling. In een volgende fase worden nog meer appartementen aangepast. Architect Stefan Willen uit Zonhoven tekende voor de renovatie.

Het nieuwe gebouw, gezien vanaf de Engstegenseweg
Vandaag ligt het ‘kloostergebouw’ nog pal naast de Engstegenseweg en de Windmolenweg
Het nieuwe stervormige gebouw zal meer plaats bieden, maar ook meer groen in de omgeving toelaten

Zes appartementen van het Pand werden de voorbije maanden gerenoveerd
Het huidige kloostergebouw zal uit het straatbeeld verdwijnen