Home Artikel Wie weet waar de grafsteen van ‘Rommel’ uit WO II naar toe...

Wie weet waar de grafsteen van ‘Rommel’ uit WO II naar toe is?

821

Neen, het is geen grap. Maar de Koninklijke Heemkundekring van Zonhoven is wel degelijk op zoek naar de grafsteen van ‘Rommel’. Rommel was de naam van het hondje van de Britse Veldmaarschalk Montgomery, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdje in Zonhoven verbleef.

Even wat geschiedenis: aan het einde van de Tweede Wereldoorlog rukten de Britse geallieerden onder leiding van Veldmaarschalk Bernard Montgomery op in ons land. Het front verschoof steeds verder richting Duitsland, waar de nazi’s stilaan verslagen werden. Van 12 november 1944 tot 7 februari 1945 verbleef de veldmaarschalk een tijdje in Zonhoven om zijn troepen te bevelen. Hij logeerde in een villa ‘Magda’ van dokter Peeters langs de Houthalenseweg. Onafscheidelijk waren daar zijn twee hondjes die hij voor de grap ‘Hitler’ en ‘Rommel’ genoemd had.

Dom ongeluk

‘Rommel’ was de Duitse maarschalk waartegen hij eerder nog gevochten had in Afrika. Maar hoe zeer hij de nazi’s ook bestreed, zijn hondjes had de Britse maarschalk wel erg lief. Nochtans zou de cockerspaniĆ«l ‘Rommel’ de bevrijding niet halen, en dat door een dom ongeluk. In Zonhoven werd het diertje plots overreden door een Brits legervoertuig op de Houthalenseweg. Montgomery was daar erg over aangedaan. Het ongeluk met het hondje van de gewaardeerde Veldmaarschalk haalde destijds zelfs de krant.

Verdwenen grafsteen

“De soldaten timmerde een kistje in elkaar en ‘Rommel’ werd begraven,” weet Maurice Broux van de Koninklijke Zonhovense Heemkundekring. “Op zijn begraafplaats was een gedenkplaat geplaatst, waar auteur Jos Vandeloo achteraf een foto van genomen heeft. Die gedenkplaat was in 1947 helaas alweer verdwenen. Maar misschien zijn er wel Zonhovenaren of Limburgers die nog weten waar die gedenkplaat zou kunnen zijn?” Het is al 72 jaar geleden, maar misschien herkend iemand toch de steen nog? Voor de persoon die de gouden tip geeft, heeft de Heemkundekring een kleine attentie klaar.

Je kan de heemkundigekring bereiken via heemkundezonhoven@gmail.com. De vereniging is ook elke donderdag vanaf 13 uur aanwezig in haar lokaal in het oude gemeentehuis aan het Kerkplein.

Veldmaarschalk Montgommery met zijn twee hondjes ‘Rommel’ en ‘Hitler’