Home Artikel Zonhoven in de toekomst: tot 6 graden warmer (en meer overstromingen)

Zonhoven in de toekomst: tot 6 graden warmer (en meer overstromingen)

632

Als de klimaatverandering zich aan dit tempo verder zet dan mag Zonhoven zich aan nog warmere Zomers verwachten. In 2100 is een zomer met 54 dagen ‘hittegolf’ zelfs mogelijk. Tegelijk neemt het risico op overstromingen gevoelig toe. Ook gebieden die nu nog niet blank staan bij zware regenval, kunnen dan toch te maken krijgen met wateroverlast.

Dat alles blijkt uit een studie die de provincie Limburg heeft laten maken voor elke gemeente afzonderlijk. Opmerkelijk: het aantal dagen hittegolf kan volgens het rapport in Zonhoven zelfs vertienvoudigen tegen 2100. Het gaat dan om dagen waarop gemiddeld 25 graden Celsius (en meer) wordt gemeten gedurende de hele dag. De zomers dreigen dus bloedheet te worden. Dat lijkt aan de ene kant goed voor het toerisme, maar het houdt volgens de onderzoekers toch enorme risico’s in. Organisatoren van evenementen zullen rekening moeten houden met de extremere temperaturen. Voor fietstoeristen zal het in de toekomst vaker te warm zijn. Ook kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen kunnen meer last krijgen.

Zonhoven zal gemiddeld in Vlaanderen bovendien iets meer te kampen hebben met regen, en helaas extremere regenval. Gebieden die voorheen niet te maken hadden met wateroverlast, kunnen in de toekomst toch blank komen te staan. Nog meer water bufferen, en zorgen dat er niet te veel verharde oppervlaktes bijkomen is volgens het rapport noodzakelijk. Het goede nieuws: de nieuwe overstromingsgevoelige plekken lijken niet in bebouwd gebied te liggen. Grotere delen van de natuurgebieden in de Wijers, de Kolveren en ook het gebied aan het uitrittencomplex van de E314 met de Omleidingsweg kunnen meer wateroverlast kennen.

Het volledige rapport voor Zonhoven kan je hier nalezen