Home Artikel Zoö.eneve vrugger: wat betekent dat geheimzinnig deurtje aan de zijkant van de...

Zoö.eneve vrugger: wat betekent dat geheimzinnig deurtje aan de zijkant van de Kapel van Ten Eikenen?

563

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. Wie aan de zuidelijke kant van de Kapel van Ten Eikenen gaat kijken, ziet daar een vreemd deurtje. Het bestond al eeuwen toen het in de 19de eeuw werd dicht gemetseld.

Maar waarom was dat geheimzinnige poortje daar precies. Het antwoord vinden we in het boek over de geschiedenis van de kapel, dat kosteres Germaine Hendrikx dit jaar heeft uitgegeven. Het poortje of deurtje had de bijnaam ‘paradijspoortje’.

Als er een begrafenis in de wijk, dan werd de dierbare overledene via de ingang langs de noordkant naar binnen gedragen. Maar de kist werd na de eredienst door het poortje aan de zuidkant naar buiten geschoven. Het kwam uit op het kerkhof dat in de geschiedenis naast de kapel lag. In 1980 zijn tijdens de restauratie van de kapel nog een tiental schedels en delen van geraamtes gevonden, vlakbij het poortje.