Home Artikel Zoö.eneve vrugger: deze turborotonde had bijna aan de Kolveren gelegen

Zoö.eneve vrugger: deze turborotonde had bijna aan de Kolveren gelegen

513

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. In buurgemeente Houthalen-Helchteren worden al decennia plannen gemaakt voor een omleidingsweg. En die toekomstige weg moet dan uiteraard ook op één of andere manier aansluiten in Zonhoven. In 2009 werd daarvoor een ‘turborotonde’ voorgesteld.

Om het verkeer op de beruchte Noord-Zuid as beter te laten verlopen werden al veel plannen gelanceerd en even snel weer afgevoerd. Het ene al wat grootser en waanzinniger dan het andere. In 2009 lag een concreet plan voor een Omleidingsweg rond Houthalen-Helchteren op tafel. En dat plan had ook een grote impact op Zonhoven. Daar tekenden ontwerpers een turboronde ter hoogte van de Kolveren. “Het is nu definitief. We kiezen voor een Omleidingsweg,” had minister Hilde Crevits (CD&V) laten weten.

Bovengronds voorzag het plan op het kruispunt van de Eikenenweg met de Omleidingweg deze gigantische rotonde. Maar de Omleiding zelf zou dan via een tunnel onder de rotonde doorlopen. Een indrukwekkende constructie, al zou de Eikenenweg dan via de rotonde ook dé toegangspoort worden naar het centrum van Zonhoven. Met het afvoeren van de definitieve omleidingsweg, is ook het plan voor deze turborotonde afgevoerd. Die zou vandaag overigens nog moeilijk te realiseren zijn, omdat op het kruispunt intussen werd bijgebouwd door bedrijven. En in Houthalen-Helchteren? Daar ligt tien jaar later nog altijd geen Omleiding én geen tunnel. Misschien wel tegen 2029?