Home Artikel Zoö.eneve vrugger: als we nu eens een kunstrotonde maken aan de Genkerbaan?

Zoö.eneve vrugger: als we nu eens een kunstrotonde maken aan de Genkerbaan?

384

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. In 2005 stelde kunstenaar Ray Remans een ontwerp voor. Als we nu eens van de rotonde op de Boddenveldweg met de Genkerbaan een kunstrotonde zouden maken?

Kunstenaar Ray Remans is inmiddels helaas niet meer onder ons. Maar hij heeft Zonhoven wel een bijzonder artistiek nalatenschap geschonken. Zoals dus de kunstrotonde aan de Genkerbaan. Zijn idee: Zonhoven is een waterrijke gemeente, met veel riet aan de Wijers. De witte en blauwe pijlers op de rotonde stellen dan ook een rietlandschap voor. Als je goed van bovenaf kijkt, zie je dat het riet willekeurig geplaatst is. Het staat in de vorm van ‘S’ van ‘Sonuwe’. Sonuwe is de oude benaming van Zonhoven.

Om ook echt voor water te zorgen werden trouwens nog twee fonteintjes toegevoegd aan het landschap. Het grote voordeel was dat Ray Remans niet alleen artistiek, maar ook erg technisch aangelegd was. Als voormalige garagist wist hij perfect hoe hij zaken in elkaar kon lassen. Voor een groot deel maakte hij dus zelf de onderdelen. In 2005 werd de rotonde plechtig geopend. Sindsdien kunnen we aan de Genkerbaan artistiek van richting veranderen.