Home Artikel Zoö.eneve vrugger: Zonhoven had ooit het Belgisch kampioenschap ‘vrouwen dragen’

Zoö.eneve vrugger: Zonhoven had ooit het Belgisch kampioenschap ‘vrouwen dragen’

375

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. Wist dat je dat in onze gemeente ooit het Belgisch Kampioenschap ‘vrouwen dragen’ georganiseerd werd? Dat was éénmalig in 2006. De beste ‘vrouwendragen’ bleek overigens ook een Zonhovenaar te zijn.

Tot 2012 werd in Zonhoven jaarlijks ook al de gekke wedstrijd ‘de zitmaaiersrace’ gehouden op de Basvelden. Die wedstrijd was ooit begonnen om geld in te zamelen voor het goede doel. Organisator van dienst was Luc Daniëls, met een heel team. Hij vond het leuk om jaarlijks in de marge van dat evenement telkens nog meer gekke wedstrijden te organiseren. Zo haalde hij bijvoorbeeld de nationale televisie met zijn kampioenschap ‘GSM werpen’, dat in 2011 georganiseerd werd. Hij lanceerde verder de ‘hoge hakkenrace’ in Zonhoven.

Vrouwen dragen

Helemaal te gek was het toen in 2006 de wedstrijd ‘vrouwen dragen’ naar Zonhoven gehaald werd. Vermits er nergens anders zo een wedstrijd georganiseerd werd, gold het meteen als een ‘Belgisch Kampioenschap’. “Of de sport toch niet een beetje vrouwonvriendelijk was?,” zo vroeg de lokale pers zich dat jaar af. “Ik vind van niet,” zo antwoordde Luc Daniëls daarop. “Wat is er tenslotte eleganter dan een vrouw dragen? Hoeveel mannen doen dat vandaag de dag nog? En als er zich een sterke vrouw aanbiedt, die graag haar man wil dragen? Per uitzondering willen we dat wel toelaten, maar in principe is het natuurlijk de man die de vrouw hoort te dragen.”

Zonhovenaar kampioen

Jelle Buers uit Zonhoven werd dat jaar overigens de snelste ‘vrouwendrager’ van ons land. Jelle sjouwde zijn vriendin Stefanie Vanhout in 1 minuut, 23 seconden en 87 honderdsten over het parcours. “En we hadden niet eens geoefend”, glunderde de winnaar. Ook vriendin Stefanie stond na te puffen. “Je wordt dan wel gedragen, maar al die schokken opvangen, is ook best vermoeiend”, klonk het. De wedstrijd was éénmalig, want in 2007 werd hij helaas niet opnieuw georganiseerd.