Home Video Zoö.eneve vrugger: hoe de verbroedering tussen Zonhoven en Gayndah eigenlijk begon als...

Zoö.eneve vrugger: hoe de verbroedering tussen Zonhoven en Gayndah eigenlijk begon als een drama

329

Dertig jaar al heeft Zonhoven een warme broederband met een gemeente aan de andere kant van onze aardbol. In 1989 werd daarvoor een overeenkomst getekend. Vorige maand werd de dertigste verjaardag uitgebreid gevierd. Al is die warme broederband destijds helaas wel ontstaan door een groot drama.

De Zonhovense familie van ere-gemeentesecretaris Godfried Vaes trok in 1985 naar het verre Papua-New-Guinea. Ze hadden daar een ‘tante nonneke’ zitten die missiewerk deed. Het werd aanvankelijk een blij weerzien. Maar tijdens de reis sloeg het noodlot toe. Een neef die besloot om even alleen een toch te maken, werd aangevallen door enkele ontsnapte gevangenen. Hij werd beroofd van amper 10 dollar. Omdat de man na zijn tocht niet terug kwam, raakte de Zonhovense familie erg ongerust. Enkele Australische gasten zoals Mike Goebel, die op dat moment ook in Papua New Genua waren, besloten de Zonhovenaren te helpen zoeken. Uiteindelijk vonden zij het levenloze lichaam van de neef terug.

Maar uit een drama ontstaat soms iets heel bijzonders. En dat was hier ook het geval. De Australische familie Goebel en de Zonhovense familie Vaes raakten bevriend. Ze bezochten elkaar opnieuw, en ze besloten om hun beider dorpen met elkaar te laten verbroederen. In 1989 werd die overeenkomst tussen Gayndah en Zonhoven ondertekend. Vandaag is door het internet de wereld uiteraard een stuk kleiner geworden. Maar toen waren de afstanden nog bijzonder groot. Brieven waren wekenlang onderweg, en telefoongesprekken naar Australië waren peperduur. Na dertig jaar broederschap is de vriendschap steviger dan ooit, en blijft Zonhoven nog altijd de enige Belgische gemeente met een broederband aan de andere kant van de wereld.