Home Artikel Zoö.eneve vrugger: ooit was er een ‘bierbetoging’ in Zonhoven

Zoö.eneve vrugger: ooit was er een ‘bierbetoging’ in Zonhoven

564
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. In 2001 vond een héél bijzondere betoging plaats in Zonhoven: een bierbetoging. De jongeren van het (toen nog) piepjonge jeugdhuis N8W8 (lees voluit als ‘nachtwacht’), trokken een bak bier open voor het jeugdhuis. Ze protesteerden daarmee tegen het alcoholverbod dat de gemeente had opgelegd.

In de beginjaren van het jeugdhuis kwamen er wel eens klachten binnen over geluidsoverlast rond de evenementenhal. De gemeente wilde daar paal en perk aan stellen. Als enige jeugdhuis in Vlaanderen voerde het bestuur daarop een totaal ‘alcoholverbod’ in. Voortaan was alleen nog frisdrank toegelaten aan de toog. De jongeren zelf die vonden die maatregel veel te verregaand. En ook de overkoepelde federatie van Vlaamse jeugdhuizen kon zich niet vinden in het verbod. Zij vonden (en vinden nog steeds) dat jongeren best in een jeugdhuis gecontroleerd hun eerste pintje kunnen drinken.

Het verbod bleef voorlopig wel van kracht in 2001. Zelfs Goede Liekens had op VTM pannen om er een reportage over te maken. Oppositiepartij sp.a besloot een protestactie te houden. Zij hielden samen met de jongeren een bierbetoging. Een frisse bak werd pal voor de deur van het jeugdhuis opengetrokken. Als we binnen geen pintje mogen drinken, dan toch maar pal voor de deur. In alle stilte werd het verbod na een poosje weer afgevoerd, en anno 2019 is een pintje ook in het jeugdhuis weer toegelaten.