Home Artikel Zoö.eneve vrugger: waar ligt nu weer precies dat middelpunt van Limburg?

Zoö.eneve vrugger: waar ligt nu weer precies dat middelpunt van Limburg?

648

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. In de zomer van 2007 was er even onduidelijkheid op de toeristische dienst van de gemeente Zonhoven. Volgens nieuwe berekeningen van professor Van der Waeteren van de KU Leuven leek het ‘geografische middelpunt’ van de provincie Limburg verschoven te zijn.

Dat precieze middelpunt van onze provincie was in de jaren negentig al vast gelegd: het ligt precies in het natuurgebied de Teut op Termolen in Zonhoven, op een boogscheut van de wijk aan het Gemeenschapscentrum Tentakel. Maar bizar genoeg maakte de krant Het Belang van Limburg in 2007 een zomerreeks met de professor. Daarin werd het precieze geografische middelpunt van elke gemeente berekend. Ook het middelpunt van Limburg werd zo bepaald. En wat bleek? Het was ineens een stukje verplaatst richting Genk. De inwoners die het dichtst op het middelpunt van Limburg woonden waren niet langer de mensen van Termolen maar Genkenaren.

Plots verschoven?

De professor benadrukte nadien wel dat het geografische middelpunt ook volgens zijn berekeningen nog steeds in Zonhoven lag. Zijn ‘middelpunt’ lag dus wel veel meer naar Genk. Dat zorgde voor ongerustheid op de toeristische dienst van Zonhoven. Want zij hadden plannen om van het geografisch middelpunt een toeristische attractie te maken. Er waren zelfs plannen om een mooie uitkijktoren te bouwen op die locatie. Zonhoven kreeg enkele jaren later inderdaad een uitkijktoren, maar dan wel niet op de Teut. Die kwam nadien in het natuurgebied de Wijers, omdat die van bovenaf uiteindelijk een mooier zicht boden aan de toeristen. En het middelpunt van Limburg? Dat ligt nog altijd onbetwistbaar volgens alle berekeningen in Zonhoven, maar de precieze punten bezoeken gaat nog altijd niet. Het ligt immers in een afgesloten deel van het natuurgebied.