Home Artikel Extreem heet

Extreem heet

373


Tussen een kern van hogedruk over de Oostzee en een krachtige depressie ten westen van Ierland, wordt over het Europese vasteland lucht van subtropische oorsprong aangevoerd. In onze streken resulteert dit tot nog nooit geziene hoge temperaturen. Het wordt recordwarm. De volgende dagen kunnen storingen onze streken bereiken en geraken we verlost van de tropische temperaturen, al blijft het nog steeds behoorlijk warm.

Woensdag (24/07) is het zonnig en tropisch warm weer. Het kwik bereikt daarbij uitzonderlijk hoge waarden bij maxima rond gemiddeld 37 of 38 graden. Het blijft de hele dag zonnig en droog. Er staat een zwakke tot hooguit matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten.

Donderdag (25/07) brandt de zon opnieuw ongenadig, nauwelijks gehinderd door wolkenvelden. Na een erg zwoele nacht met minima rond 20 graden, maakt het kwik een flinke opmars. Na de middag wordt het extreem heet bij recordwarme maxima van gemiddeld 39 graden. Sommige weermodellen voorzien zelfs 40 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten.

Vrijdag (26/07) kan de zon voor een groot deel van de dag domineren. Het kwik bereikt daarbij opnieuw tropische waarden bij maxima rond 37 graden. In de avond is er kans op een onweersbui.


Zaterdag (27/07) kan een storing over onze streken doordringen met meer wolken en geregeld een aantal regen- en onweersbuien. Er zijn stevige buien mogelijk. Minder heet bij 28 graden.

Zondag (28/07) zijn er bij momenten talrijke wolken en af en toe vallen er enkele regenbuien. Er is lokaal kans op onweer. Bij maxima rond 27 graden houdt de hittegolf nog steeds aan in onze streken. Matige westenwind.

Na het weekend zijn er meer wolkenvelden en de temperaturen komen wat lager uit bij waarden tussen 25 en 28 graden. Af en toe kan er een regenbui vallen, soms gepaard met onweer.