Home Artikel Zoö.eneve vrugger: plannen om nucleair afval op te slaan in Zonhoven

Zoö.eneve vrugger: plannen om nucleair afval op te slaan in Zonhoven

539
De gebouwen van de voormalige militaire kazerne Molenheide in Zonhoven werden in 2007 gesloopt

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. In 1997 stond ons dorp écht even in rep en roer. Niras, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, had immers plannen om op Termolen lichtradioactief kernafval op te slaan.

Volgens het plan zouden er maar liefst driehonderd bunkers gebouwd worden op het voormalige militaire domein ‘Molenheide’ op Termolen. Die zouden 300 jaar zullen blijven staan en een gebied van 30 hectare inpalmen. Er zouden per jaar 150 kernafvaltransporten over Zonhovense wegen trekken, gedurende 50 jaar. Het gemeentebestuur van VLD en de voltallige oppositie zag die plannen helemaal niet zitten. Er volgde op paasmaandag een grootschalige protestmars met ruim duizend deelnemers. Toenmalig burgemeester Marilou Vanden Poel-Welkenhuysen (VLD) van Zonhoven liep zij aan zij met toenmalig burgemeester Jef Gabriëls (CVP, nu CD&V) van Genk.

Met succes was het Niras haalde bakzeil. Nog hetzelfde jaar trok de organisatie haar plannen in. Ook het alternatief om het kernafval dan maar op te slaan in Sint-Truiden werden uiteindelijk van tafel geveegd. Het afval blijft vandaag nog altijd bewaard in Mol. En het voormalige militaire domein Molenheide? Dat is inmiddels een bedrijventerrein geworden.