Home Artikel Zoö.eneve vrugger: Zonhovense priester… geeft woordenboek uit

Zoö.eneve vrugger: Zonhovense priester… geeft woordenboek uit

351
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens de zomermaanden is het komkommertijd. Dan is er traditioneel minder nieuws heet van de naald. Een ideale gelegenheid dus voor een frisse duik in het verleden van ons dorp. Priesters geven wel vaker religieuze boeken of naslagwerken uit. Maar Priester Marcel Henrix had in 2003 nog een tweede roeping. Hij gaf een indrukwekkend woordenboek uit.

Als missionaris had hij al het Chinees onder de knie gekregen, omdat hij graag naar het verre oosten wou trekken. Maar uiteindelijk stuurden zijn overstem hem ondanks al die cursussen Chinees toch naar Congo. Daar belandde hij in het noorden van het land, waar nog ruim één miljoen mensen de taal Ngbaka spreken. “Veel mensen in die streek konden niet lezen of schrijven. Ze hadden ook geen eigen woordenboek voor hun taal. Een aantal missionarissen voor mij hadden wel al woordenlijsten aangelegd. Die heb ik in de loop van de jaren verder aangevuld, tot ik een heel woordenboek bij elkaar had.” Nadien schreef de priester-taalkundige ook nog eens de hele grammatica van de taal uit. Het is dankzij de inspanningen van een Zonhovenaar dat de taal Ngbanka in Congo voor het eerst in boeken werd vastgelegd.