Home Artikel Klimaattafel Zonhoven stelt voor: een klein oerwoud, olifantengras en een milieuvriendelijk festival

Klimaattafel Zonhoven stelt voor: een klein oerwoud, olifantengras en een milieuvriendelijk festival

2477

Een dertigtal geëngageerde Zonhovenaren hebben deze week samen gezeten om onze gemeente milieuvriendelijker te maken. Het lokale klimaatpanel stelt onder meer een milieuvriendelijk festival voor.

“Bedoeling is om mensen die mee begaan zijn met ons klimaat samen te brengen,” legt schepen van duurzaamheid Frederick Vandeput (Open VLD) uit. “We kunnen als Zonhoven natuurlijk niet alles veranderen, maar we willen wel een steentje bijdragen. Daarom vroegen we om zo veel mogelijk voorstellen te doen. Het is dan aan ons in de politiek om daarmee aan de slag te gaan.”

Een aantal creatieve ideeën kwamen alvast naar voor. Zo stelt de Zonhovense klimaattafel onder meer voor om een tiny forest of een klein oerwoudje te laten groeien. Dat is een lap grond, waar de natuur volledig haar vrije gang mag gaan. Alles wordt overwoekerd, maar precies dat kan een ideale biotoop zijn voor bepaalde planten en diersoorten. Nog een voorstel is het planten van olifantengras, omdat die soort nog meer CO2 uit de lucht haalt dan gewone bomen. Ook het organiseren van een zerowaste festival, een festival dus waarbij totaal geen afval geproduceerd wordt is een voorstel. “Sommige ideeën zijn heel goed haalbaar, anderen zijn soms moeilijker te realiseren,” blikt schepen Vandeput terug. “De deelnemers van de klimaattafel hebben alleszins hard gewerkt, en zinvolle suggesties gegeven. We gaan daar nu bruikbare ideeën uithalen.”