Home Artikel Oppositie ongerust over dak evenementenhal

Oppositie ongerust over dak evenementenhal

1165

Het idee om zonnepanelen te plaatsen op de gemeentelijke openbare gebouwen in Zonhoven werd maandagavond goed onthaal op de gemeenteraad. Wel maakt de oppositie zich ongerust over het dak van de evenementenhal.

Schepen Frederick Vandeput (Open VLD) herhaalde het voornemen van de gemeente om zonnepanelen te plaatsen op de daken van de evenementenhal, de sporthal van Ter Donk, het gemeentehuis, het OCMW en politiegebouw, het Gemeenschapscentrum Tentakel en de Serviceflats van de Brug en de Parel. Raadslid Sven Lieten (Zonshoven) liet weten dat hij voor het dossier is. “Wel bleek in het verleden dat zonnepanelen op het dak van de evenementenhal technisch niet konden. Nu blijkt het plots wél mogelijk?”

Dak al te zwaar belast

Ook raadslid Bart Vanhorenbeek (N-VA) zwaaide met stabiliteitsstudie uit 2012. “Daarin staat dat het dak al voor 143 procent belast is. Eigenlijk is de druk dus te groot. Kunnen er dan nog wel zonnepanelen bij?” Volgens schepen Frederick Vandeput (Open VLD) komen er uiteraard geen zonnepanelen op de kritieke punten. “Het gaat dan om de boogconstructie helemaal boven op de evenementenhal. Die blijkt inderdaad niet geschikt. Het dak is echter wel ruimer dan dat. Bovendien is de techniek en het rendement sinds 2012 grondig veranderd, waardoor zonnepanelen vandaag wél haalbaar zijn, ook op een dak als dat van de Evenementenhal.”

Steven Reynders (Groen) stelde voor de winst die de zonnepanelen opleveren, straks opnieuw te investeren in groene energie. “Daar gaan we ons niet op vastpinnen,” aldus Frederick Vandeput. “Wel blijven we ons inzetten voor ecologisch en een realistisch beleid.”