Home Artikel Vogelbeschermers ontgoocheld: koppel visarenden onverwacht vertrokken uit Zonhoven

Vogelbeschermers ontgoocheld: koppel visarenden onverwacht vertrokken uit Zonhoven

1133
Foto: Denis Attinault (http://denis.attinault.over-blog.com/)

Grote ontgoocheling bij Vogelbescherming Vlaanderen. Al sinds 1946 heeft er geen zeldzame visarend meer gebroed in ons land. Maar de voorbij weken leek zich toch weer een natuurwonder af te spelen in de Wijers in Zonhoven. Daar was na meer dan zestig jaar weer een koppeltje vlijtig een nestje aan het bouwen.

“Al enkele jaren probeert een koppel visarend voet aan wal te zetten in het Limburgs Vijvergebied te Zonhoven,” zo laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. “Mat haar 1.175 visrijke vijvers en 700 hectare bos, water en riet is de Wijers de ideale biotoop voor deze iconische soort. In 2001 werden met financiële steun van het Limburgse Provinciebestuur zelfs speciaal twee nestpalen geplaatst.”

Deze maand was er opnieuw veel activiteit van een koppeltje visarenden. Vanaf 13 april bracht het mannetje regelmatig gras, takken en strooisel naar het nest. Op het nest vonden regelmatig paringen plaats. Alles wees er dus op dat het deze keer toch bingo zou kunnen zijn.

Toch vertrokken

“Maar op 22 april liep het mis,” aldus de organisatie. “Om een nog onverklaarbare reden heeft het koppel het nest én het gebied plots verlaten. Er wordt ondertussen heel wat gespeculeerd over de mogelijke oorzaak van dit onverwachte vertrek, maar tot op heden is het niet duidelijk waarom de vogels weg trokken. Bij een nieuwe vestiging van visarenden is het van groot belang dat het broedpaar minstens zes weken niet wordt gestoord binnen een straal van 500 meter rond de nestlocatie. Het uitvoeren van kleine beheerwerken of het toelaten van wandelaars kan al nefast zijn.”

Vogelbescherming Vlaanderen zal contact opnemen met zowel het Provinciebestuur van Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) als Vlaams minister Koen Van den Heuvel om te bekijken welke extra maatregelen er volgend voorjaar kunnen worden genomen, om zich wél te kunnen nestelen. Nu we dichtbij een hervestiging van deze prachtige roofvogelsoort staan, mag geen enkele extra maatregel teveel gevraagd zijn.